Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ο Ιβάν, ο Κύριος Σμιθ, ο Βαλερύ


Κανονικός. Αυτή η λέξη ίσως περιγραφεί ιδανικά τον μικρό Ιβάν Πετρόφ. Ο μικρότερος από τα τρία παιδιά μιας μέσης οικογένειας. Μεγάλωσε στη Φιλλιπούπολη της Βουλγαρίας όπου και σπούδασε στο τοπικό πανεπιστήμιο. Εκεί άρχισε να πρωτοεμφανίζεται η τρέλα του. Περνούσε ατελείωτες ώρες στις βιβλιοθήκες. Μελετούσε οικονομικά, λογοτεχνία και ποίηση, ιστορία, φυσική, μαθηματικά, τα πάντα. Αποφοίτησε από το τμήμα Αρχιτεκτονικής με μέτριο βαθμό. Ξεκίνησε να στήνει μια μικρή εταιρία που επένδυε σε ακίνητα. Πραγματικά έξυπνος και καπάτσος έβλεπε την εταιρία να μεγαλώνει και να βγάζει κέρδη. Όπως όμως συμβαίνει σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, το γρήγορο κέρδος έφερε και τη λάθος κίνηση, το απότομο άνοιγμα, την οικονομική καταστροφή. Έφυγε από τη Βουλγαρία στα 29 του αφήνοντας πίσω χρέη και πιστωτές που τον αναζητούσαν.

Δεύτερη ευκαιρία στην Αμερική. Ξεκίνησε να δουλεύει σε μια εταιρία μεταφορών γράφοντας πολλά χιλιόμετρα στους δρόμους των αχανών αμερικάνικων εκτάσεων. Εκμεταλλεύτηκε γρήγορα τις γνωριμίες του και έστησε μια δική του φίρμα μεταφορών. Η δουλειά δεν πήγε καλά και ο Ιβάν έχασε όλα του τα υπάρχοντα. Έφυγε από την Αμερική αφήνοντας πίσω του χρέη και πιστωτές που τον αναζητούσαν.

Τρίτη ευκαιρία, Αμαζόνιος. Βρήκε μία ομάδα επενδυτών που αξιοποιούσαν την ξυλεία που έβρισκαν στα αιωνόβια δάση. Πανύψηλα δέντρα έπεφταν από τα αλυσοπρίονα. Εκεί συστήθηκε σαν Κύριος Σμιθ. Μαζί του είχε όσα δολάρια είχε καταφέρει να περισώσει. Με έξυπνους χειρισμούς και πολύ υφάκι κατάφερε να πείσει τους Μεξικανούς επενδυτές ότι μπορούσαν να συνεταιρισθούν. Η παράνομη υλοτομία απέδιδε καρπούς. Ο Κύριος Σμιθ άρχισε να επενδύει και στη σόγια. Η τρίτη ευκαιρία του αποδείχτηκε και η πιο προσοδοφόρα. Μέχρι που κυνηγήθηκε από τις τοπικές αρχές. Στην αρχή μπορούσε να λαδώνει την αστυνομία και τα δασαρχεία και όλα λύνονταν. Σταδιακά, και κάτω από την πίεση λόγω της προβολής της οικολογικής καταστροφής από διάφορες οργανώσεις, ο Κύριος Σμιθ άρχισε να έχει πρόβλημα με τις αρχές. Όταν άρχισε έρευνα για το ποιόν του αποφάσισε να φύγει έχοντας πια ελάχιστα χρήματα αφού η περιουσία του κατασχέθηκε.

Κατέληξε στον Καταυλισμό. Την πρώτη μέρα εμφανίστηκε στα υπόλοιπα μέλη φορώντας ένα ακριβό κοστούμι και γυαλιστερά παπούτσια. Οι υπόλοιποι νόμιζαν ότι ήταν κάποιος εκπρόσωπος της εκκλησίας μέχρι που γνωρίστηκαν και ο Κύριος Σμιθ αφομοιώθηκε στον πληθυσμό σαν Βαλερύ. Σταμάτησε να κυνηγά τον υλικό πλούτο και επέστρεψε στην αναζήτηση του πνευματικού πλούτου όπως όταν ήταν φοιτητής. Ο καιρός περνούσε και όσο ο Βαλερύ βυθιζόταν στα βιβλία του τόσο η τρέλα του μεγάλωνε. Μια μέρα τους ανακοίνωσε ότι θα έπρεπε να ξέρουν ότι η ιδιότητά του στο εξής θα ήταν εκείνη του προέδρου της Μοριακής Ανασύνθεσης. Κανείς δεν του έδωσε ιδιαίτερη σημασία – είχαν πια συνηθίσει τις εκλάμψεις της τρέλας του.

Όταν ένας ταλαιπωρημένος σκύλος κατέφτασε ένα πρωί στον Καταυλισμό, ο Βαλερύ τον περιμάζεψε, τον τάισε και τον βάφτισε:

-Εσύ θα είσαι ο Κύριοςσμιθ!

Αργότερα τον παρουσίασε και στους υπόλοιπους και έκανε τις απαραίτητες συστάσεις. Για την περίσταση είχε ξαναφορέσει το ακριβό του κοστούμι (που πια ήταν πολυκαιρισμένο) και τα γυαλιστερά του παπούτσια (που πια δύσκολα διέκρινες το δέρμα από τις λάσπες).

-Σας παρουσιάζω τον Κύριοσμιθ, να τον αγαπάτε και να τον φροντίζετε όπως εγώ. Είναι καταπληκτικό ζωντανό και αξίζει κάθε τρυφερότητας, είχε πει καθώς κάθονταν όλοι μαζί γύρω από τη φωτιά.

4 σχόλια:

Y. K. είπε...

τον λυπαμαι το βαλερυ τελικα.
κανει κυκλους γυρω απο την απογνωση και δεν ξερω αν εχει ηδη πεσει μεσα.
μπορει και να αλλαξω γνωμη στην πορεια, αλλα προς το παρον τον λυπαμαι.

2Σx2 είπε...

Είναι όμως και λίγο λαμόγιο - δεν μπορείς να πεις! :)

Y. K. είπε...

ναι ενταξει.
ειναι και λιγο καθαρμα!

Vam33 είπε...

Εχει ενδιαφέρον ο τύπος , βαρετό δεν το λες.Ωραίο κείμενο